De ce avem nevoie pentru realizarea primului program in C++?

  • Un PC conectat la internet pentru a urmari lectia.
  • IDE-ul/Mediul CodeBlocks instalat.

Pasi pentru Realizarea Primului program in C++ cu ajutorul Code Blocks

Dupa ce am instalat si deschis CodeBlocks, acesta va afisa interfata urmatoare:

l1i1

Se apasa pe meniul File -> New -> Project si se va afisa meniul din figura urmatoare:

l1i1

Se va selecta Console application dupa care se vor afisa succesiv meniurile urmatoare:

l1i1

La acest pas se apasa doar Next.

l1i1

La acest pas se selecteaza limbajul dorit : C sau C++ (exista diferente de sintaxa intre ele iar C++ este o varianta morderna de C). Pentru inceput se poate selecta C++.

l1i1

Se va adauga numele proiectului la Project title. Eu l-am denumit "ProiectulMeu". Nu sunt acceptate spatii intre cuvinte, si nu sunt acceptate decat litere si numere. De exemplu denumirea "[email protected] nu va fi acceptata"

l1i1

Se apasa Next.

l1i1

Se selecteaza directoarele pentru Debug si Release.

Debug inseamna ca proiectul este in lucru iar Release inseamna ca acesta este gata si poate fi pus in productie.

l1i1

Dupa finalizarea acestui pas prin apasarea butonului Finish, suntem gata sa scriem prima linie de cod.

l1i1

Se vor afisa in partea stanga (Tab-ul Projects) Proiectul curent selectat cat si fisierele acestuia, iar in partea dreapta programul C++ corespuzator fisierului selectat, in imaginea de mai jos main.cpp

Sa discutam putin despre acest program:

Compilarea unui Program C++

Codul pe care il vedeti este scris in Engleza si inteles de catre noi, programatorii. Pentru a fi inteles de calculator, acesta trebuie compilat(transformat in cod masina). Pentru a compila codul generat automat de C++ se apasa meniul Build sau tastele Ctrl+F9 asa cum este ilustrat in imaginea urmatoare.

O instructiune este o secventa de cod care ii spune programului sa faca o singura operatie (care poate fi la randul ei simpla sau compusa din alte operatii).

Observati ca instructiunile in C++ sunt separate prin virgula. Dupa directiva #include nu se pune virgula prin conventie.

Explicatii pe cod C++

Linia 1: "#include <iostream>" ii spune compilatorului C++ sa includa libraria iostream (este o abreviere pentru input output stream). O librarie este, asa cum ii spune si numele o colectie de linii de cod scrise de catre cei care au dezvoltat limbajul. "iostream" asigura operatii precum scrierea de la tastatura si citirea de la tastatura.

Linia 3: "using namespace std" ii spune compilatorului C++ sa foloseasca un namespace (un spatiu de nume tradus din Engleza).

Programul incepe pe pozitia pe care compilatorul gaseste linia de cod 5 : int main(){

Main inseamna principal si este locul in care incepem sa scriem cod. In exemplul de mai sus este o singura instructiune cout (abreviere de la C Output). Aceasta e utilizata pentru a afisa text la consola (sau output-ul pentru C) si foloseste operatorul "<<".

Practic secventa de cod : cout << "Hello world!" << endl; ii spune programului sa scrie pe ecran mesajul de intampinare "Hello world" dupa care sa treaca la un rand nou (endl).

Am intalnit in acest program si acolade "{" si "}". Acolada "{" se traduce prin "inceput secventa de cod", in timp de acolada "}" se traduce prin "sfarsit secventa de cod". Intre acolade se afla codul pentru functia main care intoarce un intreg. Vom discuta mai multe despre functii intr-o lectie urmatoare. Pentru inceput ne putem gandi la functia main ca locul in care se executa programul nostru, instructiune cu instructiune, incepand cu acolada "{" si terminand cu acolada de inchidere bloc "}".

Acestea fiind spuse, am descris principalele componente ale unui program C++ pentru un incepator in programare. Sper ca va fost util si o sa postez noi tutoriale in zilele care urmeaza.

Cum luam legatura ?
Ma puteti contacta in aplicatia whatsapp sau la numarul de telefon: 0746250303.